H&M ndërpren lidhjet me furnizuesin kinez për shkak të muslimanëve në Xinjiang

Gjigandi suedez i veshjeve H&M ka paralajmëruar për ndërprerjen e marrëdhënieve të tij me një prodhues kineze mendafshi për shkak të akuzave për “punë të detyruar” të pakicve etnike dhe fetare nga provinca Xinjiang e Kinës.
H&M pranoi se kompania kishte një "marrëdhënie indirekte biznesi me një fabrikë" në pronësi të Huafu Fashion në Shangyu në provincën e Zhejiang.
"Ndonëse nuk ka indikacione për punë të detyruar në fabrikën Shangyu, ne kemi vendosur që, derisa të kemi më shumë qartësi rreth akuzave për punë të detyruar, të heqim dorë nga marrëdhënia jonë indirekte e biznesit me Huafu Fashion Co, brenda 12 muajve”, pavarësisht nga njësia dhe krahina tha H&M.
Gjiganti i veshjeve shtoi se nuk ka bërë kurrë biznes me një fabrikë tjetër Huafu në provincën kineze Anhui. Një raport i marsit nga Instituti Australian për politika strategjike pretendonte se H&M përfitoi nga puna e detyruar në fabrikën Anhui.
Kompania gjithashtu premtoi të mos merr më pambuk nga Xinjiang dhe tha se do të nis një hetim në të gjitha fabrikat e prodhimit të rrobave, me qëllim që të sigurojë se ato nuk janë duke punësuar punëtorë … përmes asaj që raportohet si programe transferimi të punës ose skema punësimi ku puna e detyruar është një rrezik në rritje.”
Raporti i Institutit Australian për Politika Strategjike vlerëson se në periudhën 2017-2019, mbi 80,000 ujgurë janë marrë nga rajoni Ksinjiang dhe janë dërguar për të punuar nëpër fabrika në gjithë Kinën.
Që nga viti 2017, Qeveria kineze ka arrestuar rreth një milion, në mos më shumë myslimanë ujgurë dhe pakica të tjera në "kampe riedukimi" në rajonin Xinjiang, të cilat janë krijuar për të futur një ndjenjë besnikërie ndaj qeverisë dhe për të fshirë lidhjet kulturore të Ujgurëve dhe të tjerëve minoritete etnike.
Ndërsa grupet e të drejtave të njeriut thonë se mbi një milion ujgurë lëngojnë në kampe politike të riedukimit, të cilat Pekini i përshkruan si qendra të formimit profesional ku jepet arsim për të nxjerrë popullsinë nga varfëria dhe për t’u larguar nga “radikalizmi islamik”.
Kina pretendon se kampet e paraburgimit janë për arsim dhe trajnim vullnetar dhe përdoren për të luftuar ekstremizmin, por dokumentet e qeverisë kineze zbuluan vitin e kaluar në detaje se si administrohen objektet me kontroll ekstrem mbi banorët e tyre.


Na ndiqni

Lexoni lajmet më të fundit nga rrjetet tona sociale!

Video

Ka filluar mësim-besimi fetarë në rreth 20 xhami të qytetit dhe të fshatrave të Gjakovës