Vazhdon punimet konferenca shkencore pėr 65 vjetorin e Medresesė Alaudin

Në prani të Myftiut të Republikës së Kosovës Naim ef. Tërnava dhe të krytarit të Komunitetit Mysliman të Shqipërisë, Skender Bruçaj, në sallën e Kryesisë së Bashkësisë Islame të Kosovës në ditën e dytë vazhdoi konferenca shkencore me titull “Medreseja Alauddin e Prishtinës – 65-vjet në shërbim të arsimit fetar dhe kombëtar” u paraqitën 37 kumtesa të ndarë në katër seanca.

Kjo konferencë organizohen nga Kryesia e Bashkësisë Islame e Republikës së Kosovës (BIRK) dhe Medreseja Alaudin. Një ndër referuesit sot ishte edhe dr. Nuridin Ahmeti me kumtesën “Medreseja Alauddin në optikën e studiuesit shqiptarë”, i cli mes tjerash nënvizoi se “Nga shfletimi i shkrimeve, nënvizimi i deklaratave etj., të intelektualëve tanë, përforcohet mendimi se Medreseja “Alaudin” në Prishtinë, në optikën e tyre, ishte një institucion, në historikun e të cilit qëndron kontributi social, politik, kulturor e kombëtar, sidomos pas viteve të 90-ta. Vatër e cila, u bë pjesë e shumë halleve dhe brengave në të cilat kaloi populli ynë. Pas viteve të 90-ta mbeti qendra kryesore, ku ata llogaritnin për tubimet të karaktereve kulturore, shkencore e kombëtare”-tha ai.
Edhe kumtesa e z.Mead Osmanit zgjoi interesim tek publiku i cili për trajtim pat temën ‘Institucionet edukativo-arsimore islame në Sanxhakun e Nishit në shek. XIX” ku në elaboratin e tij veçoi se shkolla apo mektebi Islahhane bën pjesë në mesin e projekteve socio-kulturore të Mithat pashës në Ballkan. Kjo shkollë pasi që u themelua në Nish (1863) tregoi sukses të madh dhe u bë shkak që pastaj këto shkolla të ndërtohen në Sofje, Resçuk dhe më gjerë. Ky institucion arsimor kishte për qëllim t’i edukonte dhe tu jepte një profesion fëmijëve të varfër dhe jetim dhe kështu që këta fëmijë pastaj të bëhen të dobishëm për rrethin dhe vendin ku do të jetojnë.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati

Komentet

No Comments!

Komento këtë artikull:

* Emri
* E-mail adresa juaj 1
* Your Comment 2

shkronja të mbetura.

 

Shkruaj kodin:

Captcha

 

* Fusha duhet të plotësohet patjetër


1. E-mail adresa juaj nuk do të publikohet, dhe do të jetë e dukshme vetëm për administratorët e faqës.


2. Islam Gjakova.net e posedon të drejtën e redaktimit, modifikimit dhe fshirjes së komenteve që kanë përmbajtje ofenduese, që fyejnë dikë dhe që nuk i përmbahen temës së artikullit. Gjatë komenteve gjithashtu nuk lejohet reklamimi i ndonjë ueb-faqe.