Artikuj

Leximi në kohë pandemie

...

Myslimanët në Suedi dhe Norvegji janë duke përjetuar një Ramazan të pazakontë

Komuniteti Mysliman i Shqipërisë ka vendosur të rifillojë aktivitetin fetar në të gjitha xhamitë e vendit, pas bllokimit dy mujor nga koronavirusi.

Aktivitetet e të rinjëve në Ramazan

Nostalgjia e Muharrem Krasniqit për Ramazanët e kaluar

Në moshën 94 vjeçare ka ndërruar jetë Imami i nderuar Hafëz Gani Bajrami nga Kaçaniku.

Se si është ndjenja të thërrasësh ezanin e të falesh vetëm, rrëfen plotë emocione muezini i xhamisë në Emshir Burim Hajzeri.

Besimtarët myslimanë në diasporë janë duke përjetuar një Ramazan krejtësisht ndryshe, nga Ramazanet e viteve të kaluara për shkak të pandemisë COVID-19.

Pavarësisht lehtësimit të masave për qarkullim, qytetarët po ndjejnë mallë për xhamitë, për iftarët e përbashkëta me familjarë e miq.

Nën rrapin qindra vjeçar në xhaminë e Isa Beut në Shkup, këtë muaj të Ramazanit nuk do të mbahen ligjërata fetare.

Aq më pak në këtë xhami, si rezultat i pandemisë nga virusi KOVID-19, nuk do të ketë falje t

Gjatë muajit të Ramazanit, besimtarët myslimanë nuk hanë dhe nuk pinë nga lindja e Diellit deri në perëndim të tij.

Me emrin e Zotit të Mëshirshëm, Mëshirëplotë

Shaban Mavriqi, tashmë 64-vjeçar është duke përjetuar në katër javët e fundit, diçka që nuk e kishte imagjinuar asnjëherë.

Me anë të një lidhje haxhi Resul ef. Rexhepi ish sekretari i Kryesisë së Bashkësisë Islame të Kosovës, iu është drejtuar besimtarëve dhe opinionit të gjerë me disa mesazhe që përcill nga Nata e Israsë dhe Miraxhit.

Në konferencën ndërkombëtare ndërfetare e cila po zhvillon punimet në Zagreb kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës, Myfiu Naim ef. Tërnava u paraqit në sesionin e katërtë me kumtesën e tij.
Sesionin e katërtë e udhëheqi Dr. Mustafa Ceriq ish Myftiu i Bosnnjës ku pjesëmarrës në këtë sesion ishin :Myftiu i Kosovës Naim ef. Tërnava , Myftiu i Bullgarisë Dr. Mustafa Haxhi, Dr. Ibrahim Nexhmi këshilltar i Myftiut të Egjiptit, Dr. Hasan Musa zv. Myfti i Suedise, dhe dr. Ba Humam nga Britania e Madhe.
Gjatë fjalimit të tij Myftiu Tërnava foli dhe theksoi vlerën e madhe që posedon kombi shqiptar në përgjithësi, dhe shoqëria kosovare si shembull i harmonisë dhe tolerancës ndërfetare mes konfesioneve të ndryshme.
Në vijim fjalimi i plotë i Myftiut në Konferencë.

Pavarësisht që kanë kaluar 21 vjet, hoxha Isa Tërshani nga Shtimja i ka të freskëta përjetimet nga kjo ngjarje e rëndë dhe e paharruar që tronditi botën mbarë.