Tregime

Pa mund - nafakė e vogėl

Në një vend jetonte një baba me të birin. Të dy ishin të dijshëm. Babai ishte punëtor e djali përtac.

Lexo me teper

Dhurata

Njëherë erdhi një njeri në vizitë te miku i tij. Qëndroi një kohë dhe kaloi bukur. Kur erdhi koha e ndarjes miku ia dhuroi një kalë. Ky u mahnit nga bujaria e mikut. I lumtur kalëroi dhe u largua.

Lexo me teper

Pendimi

Një grup njerëzish udhëtonin natën përgjatë rrugës e cila ishte mbuluar me gurë.

Lexo me teper

Tregimi qė do tė ndryshoj marrėdhėnien tuaj ndaj tė tjerėve

Karakteri i individit formëson ndodhitë, bindjet dhe qëndrimin. Sjellja jonë ndaj jetës dhe njerëzve është produkt i përvojës, pa marrë parasysh a është e mirë apo e keqe. Dashuria, humbja, plotësimi, tradhtia, tragjedia, nevojat e veçanta, janë faktorë kyç që ndikojnë tek ne. Këta janë pjesëmarrës në formësimin e asaj që jemi tani.
A thua duhet t’i gjykojmë tjerët menjëherë?
Duhet të përpiqemi t’i kuptojmë shkaset përse disa persona sillen në mënyrë të caktuar para se të sjellim çfarëdo konkluzioni.

Lexo me teper

Mėshira e Allahut – mbreti dhe i urti

Mbreti i plakur e kishte zakon të bisedojë me mikun e tij të kamotshëm, plakun e urtë.

Lexo me teper

Mbreti qė fliste me bimėt

Njëherë jetonte një mbret i cili fliste me bimët. Doli një ditë në kopshtin e tij dhe vërejti se të gjitha lulet, shkurret dhe drunjtë ishin zverdhur dhe po vdisnin.

Lexo me teper

Lėshojeni gotėn

Profesori filloi orën duke ngritur një gotë përplot me ujë. E ngriti lart aq sa mund ta shihnin studentët dhe pyeti:

Lexo me teper

Ēfarė kėrkon lypėsi?

Njëherë një i varfër erdhi te bukëpjekësi dhe i tha: “Dëshiroj pak bukë ju lutem”. “Sa i mençur je” i tha bukëpjekësi “vërtet ke ardhur te bukëpjekësi i vërtetë”.

Lexo me teper

Bekimet e njė martese tė thjeshtė

Një njeri erdhi tek Sufjan bin Ujejne (All-llahu e mëshiroftë) dhe u ankua në lidhje me gruan e tij. "Unë jam më gjëja më e ulët dhe më e neveritshme tek ajo," tha ai.

Lexo me teper

Namazi me xhemat

Ibnu Omer Kavariri, njëri prej mësuesve të Buhariut, Muslimit dhe Ebu Davudit, tregon:

Lexo me teper