Shëndetësi

Mbrojtja më e mirë kundër çdo virusi

Sistemi imunitar i organizmit të njeriut është një rrjet kompleks i përbërë nga organe, qeliza dhe molekula të specializuara. Ai ka për detyrë të mbrojë trupin tonë nga çdo invazion dhe sëmundje, 24 orë në ditë, 7 ditë në javë, pa bërë asnjë pushim!

Lexo me teper

40 dobi mjekësore dhe psikologjike të përuljes dhe përkushtimit në devotshmëri

Studime për rëndësinë e përuljes dhe përkushtimit në Islam, e që zgjatën për dhjetëra vite, janë vërtetë fascinuese. Përulja nuk është vetëm dhurim, është njëkohësisht edhe shërim – konstaton studimi.

Lexo me teper

Shkuma e sapunit është arma më efektive në ‘luftën’ kundër koronavirusit

Një nga këshillat kryesore në luftën kundër koronavirusit, përpos karantinës në shtëpi, është larja e shpeshtë e duarve pas çdo veprimi ose takimi domethënës.

Lexo me teper

Ndikimi i stresit në shëndetin e njeriut

Edhe pse është e qartë se faktorë të tillë si trashëgimia dhe mënyra e jetesës janë ndër shkaktarët kryesorë, stresi poashtu mund të kontribuojë për rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Është e këshillueshme për shëndetin e përgjithshëm dhe mirëqenien për të kuptuar se çfarë gjërash shkaktojnë stresin, dhe për të gjetur mënyra për eliminimin e këtij stresi.

Lexo me teper

Pejgamberi alejhi selam përdorte tri lloje barnash për të kuruar sëmundjet

Pejgamberi alejhi selam përdorte tri lloje barnash për të kuruar sëmundje të ndryshme: natyrore, hyjnore dhe përzierje të këtyre të dyjave.

Lexo me teper

Kaloperi, krizantema, aromatiku (arab. fagija) Lulesa e kënasë Chrysanthemum balsamita

Kaloperi është lulesa e kënasë dhe është më aromatike sesa të gjitha bimët e tjera aromatike. Imam Bejheki i ka përmendur dy hadithe apokrifë (jo të vërtetë).

Lexo me teper

Të ushqyerit e muslimanit

Mr. sci. Faruk Çengiq

Lexo me teper

Ftoi (Disa dobi mjeksore nga mjeksia profetike)

Talha bin Ubejdullah , r.a., ka thene: Njehere kur shkova tek i Derguari i All-llahut [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] e gjeta duke mbajtur nje ftua ne dore, te cilin ma ofroi duke me thene: ” Merre kete, o Talha, dhe haje, sepse ky eshte mjet per forcim, i cili perqendron fuqine e zemrese”.

Lexo me teper

Hurmat e thata

Hurmat e thata(1) (arab. tamr)

Në përmbledhjen e haditheve sahihë është shënuar se Ebu Sa'd bin Ebi Vekkasi ka treguar thënien e të Dërguarit të All-llahut, s.a.v.s.: "Kush i ha shtatë hurma në mëngjes, atë ditë nuk do të sëmuret nga helmi, as nuk do ta zërë magjia".(2)

Lexo me teper

Rrushi (arab. inab) Rrushi i tryezës

All-llahu i gjithëfuqishëm e përmend rrushin gjashtë herë në Kur'an, si njërën ndër mirësitë e panumërta të cilën Ai ua ka dhuruar krijesave të veta. Kjo pemë është fryt i kësaj bote, siç është edhe i botës tjetër - i Xhennetit. Në hadith është shënuar gjithashtu se i Dërguari i All-llahut , s.a.v.s., e ka dashur rrushin dhe ftoin.

Lexo me teper