Dita Botërore e Hixhabit: Çfarë përfaqëson dhe kush e krijoi

Ajo u krijua me sugjerimin e studentes së atëhershëm Nazma Khan nga Nju Jorku e cili dëshironte të inkurajonte muslimanet pa hixhab, por dhe femrat jo-muslimane që të përjetojnë veshjen e hixhabit vetëm një ditë.

Ajo vendosi ta bënte këtë pasi përjetoi një sërë ngacmimesh pas sulmeve të 11 shtatorit 2001, pikërisht nga hixhabi që mbante.

Ajo dëshironte të niste një fushatë aktive për të sensibilizuar të gjithë ata që kanë paragjykime të caktuara apo stereotipe ndaj hixhabit si një stil dhe mënyrë e veshjes të një gruaje muslimane. Ajo dëshironte të inkurajonte tolerancën dhe mirëkuptimin fetar.


Nazma Khan

Dhe Nazma e dinte saktësisht për çfarë po fliste. Kjo aktiviste sociale erdhi në SHBA nga Bangladeshi kur ishte 11 vjeç. Ajo ishte e vetmja që mbante hixhab në shkollë. Ai e kujton përvojën e tij si të vështirë, shkruan WorldHijabDay.com.

“Duke u rritur në Bronx, unë pësova shumë diskriminim për shkak të hixhabit. Në shkollë të mesme, unë u quajt ‘Batman’ ose ‘Ninja’. Kur shkova në universitet pas 9/11, u thirra dhe ‘Osama bin Laden’. Ishte e tmerrshme. Mendova se mënyra e vetme për të ndaluar diskriminimin ishte t’u kërkojmë motrave tona që të provojnë vetë hixhabin”, tha Nazma në një rast.

Ajo vendosi të promovojë hixhabin si forcën dhe krenarinë e një gruaje muslimane.

Që nga viti 2013, në këtë datë, gratë në të gjithë botën postojnë foto, video, duke rrëfyer përvojat dhe mendimet e tyre në lidhje me hixhabin.“Kur i ftojmë gratë të veshin hixhabin një ditë, ne nuk u kërkojmë prej tyre të shkojnë kundër bindjeve apo shijeve të tyre. Sidoqoftë, kur na kërkohet të heqim hixhabin, në të vërtetë na kërkohet të shkojmë kundër fesë sonë, që është një shkelje e të drejtave themelore të njeriut”, thuhet nga WorldHijabDay.

Aksioni për të shënuar Ditën Botërore të Hixhabit ka fituar tashmë përmasa globale. /tesheshi.com/