Femra në Islam

Flora Hajdarmataj është studiuese e shkencave të komunikimit dhe çështjeve të privatësisë në mediat e reja, gazetare dhe autore.

Vetëm rreth 1 mijë pelegrinë kanë mundur të kryejnë ritualin Haxhit këtë vit për shkak të kufizimeve të reja të kontrollit të vendosura nga Arabia Saudite edhe pse qytetet e Mekës dhe Medinës normalisht presin më shumë se 2 milion njerëz gjatë perjudhës së haxhit.

Çdoherë e më shumë shqiptarët kudo në botë po shkëlqejnë me talentin e tyre në shumë fusha të jetës.

Ndërsa shoqëria vazhdon të merret me debatin “ekziston apo nuk ekziston virusi” Kjo është çështja”, disa të tjerë janë të tmerruar nga frika prej panikut që ky virus shkakton, të tjerë konsumojnë pa fund konsipracione në lidhje me temën në fjalë e disa të tjerë kanë vendosur të qendrojnë neutral duke zgjedhur një rrugë të mesme.

Fikrije Dumani Krasniqi, teologe, arrin të marrë licencën për instruktore vozitje në kuadër të “Kolegjit dhe Autoshkollës TEMPULLI” në Prishtinë, Kosovë.

Diplomoi në Fakultetin e Edukimit, por nuk u punësua.

Tuba Yavuz merr Çmimin e Karrierës nga Fondacioni Kombëtar i Shkencës (NSF)

Që nga fillimi i pandemisë koronavirus, mungesa e pajisjeve mbrojtëse personale është provuar të jetë një nga problemet.

Kryefjala e këtyre ditëve janë heronjtë e kësaj kohe pandemie: mjekët.

Sadekatul fitri është një adhurim material i lidhur për muajin e Ramazanit, dhe këtë adhurim e kanë detyrë ta zbatojnë muslimanët që zotërojnë sasinë e nisabit, sipas shkollës juridike Hanefite, si dhe personat që kanë nën kujdestari, të cilët arrijnë Fitër Bajramin. Sadakatul Fitri sipas Hanefitëve është Vaxhib.

Allahu xh.sh. është Krijuesi i çdo krijese dhe është Ligjvënësi i çdo gjëje në gjithësi…

Agjërimi në këtë muaj është një zgjedhje e gjithsecilit. Në shumë raste ekziston dilema nëse një kategori e caktuar njerëzish duhet ta ndërpresin ushqimin dhe pijen apo jo.

Një prej tyre janë edhe gratë shtatzëna

O ju qe keni besuar ju eshte bere juve obligim agjerimi (i muajit te Ramazanit)sikur qe ishte obligim edhe i atyre qe ishin para jush, keshtu qe te beheni te devotshem. (El-Bekare 183).

Në Perëndim, imazhi i zakonshëm i një femre myslimane është stereotipi i një gruaje të fshehur prapa një vello, një figurë e heshtur, e shtypur, e paarsimuar, pa zë dhe pa të drejta. Megjithëse, në përgjithësi, politikat perëndimore shfaqen të mëshirshme ndaj femrës myslimane duke e trajtuar atë si objekt të shtypjes, gratë myslimane dukshëm mbartin mbi vete peshën e ndjenjës antiislame që ekziston në Perëndim.

PYETJE: A janë shtatzënat më të rrezikuara për t’u sëmurë rëndë ose për vdekshmëri të rritur si pasojë e COVID 19?

Feja islame është përfundim i mësimeve hyjnore dhe Kurani nuk e veçon krijimin e njeriut sa i përket gjinisë, por sqaron se krijimi është bërë nga një vete (Nefsun Vahide) që do thotë se dituria, besimi, adhurimi, bamirësia etj., nuk janë të veçuara vetëm për një gjini.

Ajo e kupton përgjegjësinë e madhe që ka kundrejt fëmijëve të saj

Ajo u krijua me sugjerimin e studentes së atëhershëm Nazma Khan nga Nju Jorku e cili dëshironte të inkurajonte muslimanet pa hixhab, por dhe femrat jo-muslimane që të përjetojnë veshjen e hixhabit vetëm një ditë.

Nga Donika Gashi

Video

Intervistë në Tv Syri Vision: Kryetari i KBI Gjakovë, Dr. Valon ef. Myrta

Na ndiqni

Lexoni lajmet më të fundit nga rrjetet tona sociale!