Artikuj

Me rastin e 10-vjetorit të ndarjes nga jeta të hoxhës Jakup Asipi, u mbajt simpozium shkencor me temë “10 vjet pa hoxhë Jakupin”.

Blerta Kamberi kishte dikur një lloj krize identiteti mes Islamit dhe kulturës zvicerane, por tani ajo di më së miri t’i kombinojë ato.

Në këtë fundvit, paksa të acartë, ia mërsyem shtëpisë së hoxhë Rifat Jashari, në Zhegër të Gjilanit, ku gjetëm ngrohtësinë që ofrojnë shtëpitë e mëdha me nam. Aty, në një shtrat të dhomës së pritjes, prekëm mikpritjen tradicionale shqiptare të 100-vjeçarit, lapidarit të gjallë të shumë ngjarjeve me peshë të rrallë.

(Fjala e Myftiut të Kosovës, Naim ef. Tërnava, në hapje të sesionit shkencor “Kurani te shqiptarët”, Prishtinë 26 dhjetor 2015)

(Fjala e Myftiut të Kosovës, Naim ef. Tërnava në Konferencën "Dorëshkrimet dhe veprat e botuara në periudhën osmane (në bibliotekën e FSI-së), mbajtur në Prishtinë më 17 dhjetor 2015)

Disa vende të tërheqin për t’i vizituar për shkak të bukurisë natyrore që kanë. Disa të tjera për shkak të arkitekturës së veçantë të ndërtesave. Disa, për shkak të klimës, e disa për shkak të detit e kështu me radhë. Prizreni i Kosovës ka të tjera veçori dhe karakteristika, të cilat me patjetër të ftojnë që t’i vështrosh nga afër dhe më pas t’i përshkruash, ashtu siç di dhe mundesh, kudo që shkon.

Periodiku, përveçse kronikë besnike e kohës dhe e proceseve historike, është edhe dëshmi e nivelit kulturor e të përgjithshëm të një shoqërie. Madje-madje, periodiku fetar është edhe dëshmi e gjendjes shpirtërore të bashkësisë që e prodhon dhe së cilës i dedikohet.

"Dituria Islame” promotore e vlerave fetare dhe kombëtare

Mulla Hyseni lindi më 04.06.1953 në fshatin Llovcë KK Gjilan, nga babai Muharrem dhe nëna Bahtije. Ishte fëmija i fundit me radhë.

Ata kanë grumbulluar ndihma dhe ua kanë shpërndarë refugjatëve: pampersa, ujë dhe gatime turke e shqiptare: Në skenë janë paraqitur edhe myslimanët nga Mynihu i Gjermanisë të cilët janë zotuar se do të marrin më tepër përgjegjësi.

Profili Psikologjik i Profetit Muhammed a.s.

I rrethuar me një bashkësi relativisht të vogël, Jozef Lenç, profesori universitar i shkencave politike pati fatin ta gjej rrugën personale drejt Islamit.

Pothuajse një muaj pas shpalljes së konvertimit të tij nga Krishterimi në Islam, futbollisti togolez, Emmanuel Adebayor ka zbuluar arsyet e konvertimit të tij.

“Ju faleni në punë dhe merrni qortime, por kur kolegët tuaj vijnë në gjendje të turbullt prej pijes apo e ndërpresin gjatë punën për të tymosur cigare, kjo është në rregull,” thotë ai, duke i përshkruar shokët e punës në një kompani ndërtimi në jug të Moskës.

Shtëpitë ku besimtarët myslimanë i luten Zotit po shtohen. Sipas statistikave të këtij viti të Bashkësisë Islame të Kosovës (BIK), në Kosovë ekzistojnë 742 xhami. Numri i objekteve fetare islame arrin në gjithsej 798, nëse llogaritet edhe Presheva, Medvegja e Bujanoci, të cilat komuna aktivitetin e tyre fetar e zhvillojnë nën ombrellën e BIK-ut.

Mijëra besimtarë, gra dhe burra, fëmijë, të rinj e të moshuar u bënë pjesë e faljeve dhe lutjeve në këtë natë mirësish dhe vlerash të panumërta. Mes ajeteve Kur’anore, faljes së teravive, ligjëratave rreth Natës së Kadrit, lutjeve dhe vëllazërisë, besimtarët myslimanë i kërkuan Allahut paqe, falje dhe mëshirë.

Pasditen e së shtunës, më 13 qershor 2015, Myftinia Shkodër organizoi një tribunë shkencore në pritje të muajit Ramazan, ku i ftuar special si ligjërues, ishte shkencëtari i mirënjohur i trevave shqiptare, Dr.Ali F.Iljazi nga Gjakova.

Në përfundim të rrugës së re gjarpërore që kalonte nëpërmes fushave të blerta dhe pamjeve pitoreske përreth, përfaqësues të Kryesisë së BIK, me në krye Myftiun Naim ef. Tërnava, shoqëruar nga kryeimami Sabri Bajgora, Rexhep Luma dhe Fatmir Iljazi, arritën në fshatin Këpuz, me qëllim vënien e gurthemelit të xhamisë në parcelën tokësore të dhuruar nga Komuna e Klinës.

"Jam shumë i impresionuar dhe shumë i lumtur. Jam shumë i prekur emocionalisht nga njerëzit që takova. Mendoj se njerëzit këtu janë shumë të mirë, angazhohen të jenë shumë të mirë. Perfektja nuk ekziston askund. Ne të gjithë provojmë të shkojmë nga perfektja. Por, unë jam shumë i impresionuar nga njerëzit që takova, e të cilët kanë ndarë kohë për ne, janë angazhuar të promovojnë paqe dhe angazhohen për edukimin e shoqërisë, për një të ardhme më të mirë. Pra,jam shumë i lumtur që jam në Kosovë”, tha imami Hendi.

Video

APEL PËR NDIHMË për familjen 6 anëtarëshe nga Demjani, Gjakovë

Na ndiqni

Lexoni lajmet më të fundit nga rrjetet tona sociale!