Në Preston të Anglisë do të ndërtohet një xhami që do t’i ngjanë formës së librave


Aidia Studio me qendër në Londër do të ndërtoi një xhami, që është projektuar të jetë një "arketip thelbësor i arkitekturës islame".
Xhamia ndodhet në skajin verior të qytetit të Preston.
Pozicioni i tij i ngritur synon të krijojë një udhëtim simbolik të ngjitjes në ndërtesën fetare nga zona përreth.
"Qasja jonë e vendos xhaminë në pikën më të lartë në vend, duke e bërë këtë, përveç kultivimit të gjestit simbolik të ngritjes, ne jemi në gjendje të përcaktojmë një udhëtim që fillon në peizazh," thotë themeluesi i Aidia Studio, Rolando Rodriguez- Leal.
"Ne kemi projektuar një model që përforcon linearitetin fraktal të skemës së përgjithshme. Kasetat mashrabiya, të destinuara për t'u derdhur prej bronzi, mbyllin qemeret përgjatë boshtit veriperëndim-juglindje duke krijuar një lojë kinetike dritash dhe hijesh në të tre nivelet e xhamia”.
Një kullë minareje 32 metra e gjatë do të vendoset pranë xhamisë dhe do të shërbejë si pikë referimi për Preston.
Vizitorët do të mund të hyjnë në xhaminë në pjesën e përparme të strukturës midis një koleksioni harqesh të vegjël.
Drita do të filtrojë nëpër ekranet e derdhur prej bronzi dhe do të krijojë hije lozonjare në të gjithë brendësinë
Një holl në pjesën e përparme të ndërtesës do të shërbejë si një hapësirë kalimtare që ofron akses në një bibliotekë, një dhomë të madhe lutjesh, sheshe dhe zyra.
Hyrje të veçanta për burra dhe gra do të vendosen në të dy skajet e ndërtesës dhe do të çojnë në dhomat e vetme të lutjes për burra dhe gra. Salla kryesore e lutjeve, e vendosur në katin e parë, zë pjesën e pasme të ndërtesës.
Do të ketë dhoma lutjesh dhe biblioteka shtesë të vendosura në nivelet e sipërme të xhamisë
Parkingu i rregulluar i makinave ka një pamje të shkallëzuar, kaskadë që është projektuar për të mos i ngjan funksionit të saj. Do të përdorë shirita rrasa dhe guri që ndërthuren për të krijuar një dizajn të paneluar midis zonave me bar.
"Ndoshta një nga sfidat më të mëdha me të cilat u përballëm ishte të projektonim një parkim makinash që nuk i ngjan atij," tha Rodriguez-Leal.
"Qasja jonë synon të mjegullojë kufirin midis parkimit dhe peizazhit, dhe ne e bëjmë këtë duke krijuar një grup lozonjar të pllakave, pllakave dhe stolave që lëvizin."
Dizajni për Xhaminë New Preston ishte pjesë e një konkursi ndërkombëtar të mbajtur nga Instituti Mbretëror i Arkitektëve Britanikë .











Na ndiqni

Lexoni lajmet më të fundit nga rrjetet tona sociale!

Video

Dersi i xhumasë - Ligjeruës Myftiu Naim ef. Tërnava, Tema: Punët e hajrit