Danimarka dhe Suedia do të ndalojnë djegien e Kuranit


Sipas informacioneve, Danimarka dhe Suedia po mendojnë të nxjerrin ligje për të ndaluar djegien e Kuranit. Kjo për shkak se shumë muslimanë në mbarë botën e kanë kundërshtuar fuqishëm dhe gjerësisht atë.

Danimarka tha se ata po mendojnë të bëjnë diçka për t'u marrë me “sulmet me bazë kulturore dhe fetare.”

Ata gjithashtu thanë se djegia e Kuranit në vendin e tyre ka për qëllim të shkaktojë telashe dhe të dëmtojë Danimarkën dhe vendet e tjera.

15 vende kanë shprehur mosmiratimin e tyre ndaj Danimarkës për shkak të djegies së Kuranit. Ata menduan se djegiet ishin shumë agresive dhe të papërgjegjshme, dhe ata nuk mendojnë se kjo pasqyron shoqërinë daneze.

Danimarka është e përkushtuar të promovojë bashkëpunimin midis vendeve dhe të vlerësojë lirinë e njerëzve për t'u shprehur në një shoqëri demokratike dhe të hapur.

Por, kur njerëzit djegin Kuranin kohët e fundit, kjo i bën të tjerët të besojnë se Danimarka mbështet mosrespektimin dhe fyerjen e kulturave, feve dhe traditave të vendeve të tjera.

Kjo ka bërë që vendi të marrë kritika të gjera dhe ka bërë që të zhvillohen bisedime diplomatike midis kombeve.

Qeveria daneze e bëri të qartë se ata janë kundër dhe kritikojnë ashpër djegien e Kuranit. Ata thanë se ishte mungesë e madhe respekti dhe se vetëm një numër i vogël njerëzish ishin të përfshirë në këto veprime dhe ata nuk përfaqësojnë vlerat daneze.

Qeveria e di se kur njerëzit bëjnë këto akte provokuese, ajo ndihmon ekstremistët dhe i bën vendet të luftojnë njëri-tjetrin. Ata shtuan se kjo është veçanërisht e keqe kur duhet të jemi të bashkuar.

Qeveria daneze dëshiron të shqyrtojë idenë e përfshirjes në situata të caktuara ku vendet, kulturat dhe fetë e tjera nuk respektohen.

Danimarka është e shqetësuar se si kjo mund të ndikojë në interesat e vendit. Por, do të thotë se çdo veprim i ndërmarrë do ta konsiderojë lirinë e shprehjes si të drejtë të njerëzve dhe do të mbrohet me kushtetutë.

Kjo siguron që njerëzit ende mund të shprehen lirisht në Danimarkë.

Nga ana tjetër, kryeministri suedez, Ulf Kristersson, tha se Suedia po merret me njerëz dhe vende që përpiqen t'i lëndojnë ata duke përdorur fushata ndikimi.

Ai foli për djegiet e fundit të Shkrimeve të Shenjta dhe tha se ishte i shqetësuar se si mund të ndikonte kjo në politikën e sigurisë të Suedisë.

Kryeministri theksoi se Suedia ka një histori të gjatë në ruajtjen e librave dhe respektimin e besimeve të ndryshme fetare. Ata theksuan më tej rëndësinë e lirisë fetare në një vend

Si në Danimarkë ashtu edhe në Suedi, pati incidente ku u dogj Kurani, një libër i shenjtë. Këto incidente morën shumë vëmendje. Këto ngjarje kanë shkaktuar më shumë diskutime për rëndësinë e ndërmarrjes së hapave për të shmangur më shumë veprime nxitëse dhe pasoja globale.

Ndërsa gjërat vazhdojnë të ndryshojnë, të dy vendet janë të përkushtuara për të mbrojtur të drejtat dhe interesat e qytetarëve të tyre dhe për të punuar së bashku me vendet e tjera.