Bota Islame

Prej 48.000.000 banorëve sa ka Burma (emri i ri Myanmar) 15% prej tyre janë musliman. Ndërsa shumica tjetër e popullatës janë budistë. Muslimanët jetojnë në zonën e cila quhet Arakan.

Islami në Australi u përhap në shekullin e 19, kur 1800 malajzian-kërkues të margaritarëve, të cilët të gjithë ishin muslimanë, u detyruan që në Bregdetin australian të punojnë.

Periudha para vitit 1900

Gjatë hulumtimeve nëpër botën muslimane shpeshherë ndeshemi me imazhe jo të mira. Kur shikojmë Palestinën, Afganistanin, Irakun dhe Çeçeninë, atë që mund ta shohim është gjendja e mjerueshme e Ummetit.

Pak më shumë se gjysma e popullsisë janë latvias. Fetë kryesore janë Luteranizmi, Katolicizmi dhe Ortodoksizmi rus.

Republika e Lituanisë pavarësinë e ka arritur në mars të vitit 1990. Ky vend ndodhet në Evropën lindore, kryeqyteti i të cilit është Vilnius, kufizohet me Detin Baltik, midis Latvias dhe Rusisë.

Duke krahasuar me vendet tjera të botës, në Japoni islami ka depërtuar në kohët e fundit. Nuk ekzistojnë argumente të qarta për atë se islami në Japoni erdhi me anë të çfarëdo lloj propagande, përveç atyre rasteve individuale ku japonezët individualisht kontaktuan me muslimanët e vendeve tjera, por jo para vitit 1868

Australia konsiderohet njëra prej vendeve më të suksesshme në Botë për sa i përket traditave dhe zakoneve të ndryshme shoqërore. Është vend demokratik dhe është i ndërtuar në bazë të normave ligjore. Ka ekonominë e çiltër dhe njerëzit janë të lirë në të.

Rumania shtrihet në Evropën Juglindore. Fqinjët e saj janë Bullgaria (në jug), Serbia (jug-perëndim), Hungaria (veri-perëndim), Ukraina (veri), Moldavia (lindje).

Republika Çeke u formua më 01.01.1993, pas ndarjes së Çekosllvakisë. Vendi ndodhen në Evropën e mesme. Përveç çekëve në këtë vend banojnë edhe kombësi të tjera si: moravianët, silezianët, sllovakët, gjermanët, polakët, romët etj.

Shkruan: Besnik Rama

Të dhënat statistikore (1):

Mr. Rejhan Neziri

Thomas A. TweedNga skllevërit afrikanë deri te Malkolm X

Shumica e popullsisë në Haiti i përkasin besimit ‘vudu’. Haitianët janë ende një popull pagan. Ato besojnë në disa hyjni, të cilat sipas tyre janë të udhëhequr nga një Zot, i cili nuk ndërhyn në punët e njerëzve.

Përleshjet mes Ujgurëve dhe Han-Kinezëve shkaktuan jehonë të madhe në botë. Por, kush janë Ujgurët dhe kush janë Han-Kinezët? Pyetjet të cilat dëshmojnë se bota shumë pak e njeh këtë vend të Lindjes së Largët, ku pakicat janë të margjinizuara.