Lajme nga Kosova

Xhamia e fshatit Zabel i Ultë, Komuna e Drenasit, është bërë cak i hajnave.

Në oborrin e xhamisë në Drenas (Gllogovc) sot rreth orës 13:00 është gjetur një mjet i dyshimtë në një çantë, ka konfirmuar Policia e Kosovës.

Sadri Zogaj dhe familja e tij nga Ferizaj prej vitesh kishin jetuar në një shtëpi të vjetër dhe pa kushte për jetë. Ky nevojtar të hënën i ka dhënë fund këtij problemi pasi që xhemati i Xhamisë së Madhe “Mulla Veseli” në Ferizaj e ka bërë me strehë.

Erërat e forta të natës së mbrëmshme i kanë shkaktuar dëme të konsiderueshme xhamisë së lagjes Kobajë në Prizren, ku si pasoj është rrëzuar minarja e kësaj xhamie.

Më datë 03.01.2016, Kryetari i Këshillit të Bashkësisë Islame të Prizrenit, Lutfi ef. Ballëk dhe Sekretari Orhan ef. Bislimaj, me urdhër të Myftiut të Republikës së Kosovës, Naim ef. Tërnava, kanë shkuar te varrezat katolike në fshatin Romajë të Hasit të Prizrenit, për të vërtetuar nga afër dëmtimet e supozuara të disa epitafeve.

Nën tingujt e tekbireve dhe në mënyrë solemne, më 30 nëntor, në prani të përfaqësuesve të Kryesisë së BIK-ut, KBI të Ferizajt, përfaqësuesve të Komunës së Ferizajt, hoxhallarëve dhe shumë besimtarëve, në fshatin Muhoc të Ferizajt u përurua xhamia e re.

Zonjës Besa Ismajli i është ndarë titulli “Ambasadore e Paqes” nga Federata Universale e Paqes

Bashkesitë Islame të Maqedonisë dhe Kosovës dënojnë sulmet në Paris dhe shprehin ngushëllime për ngjarjet e mbrëmshme të Parisit.

Nga data 12 deri më 14 tetor, Misioni i OSBE-së në Kosovë, në bashkëpunim të ngushtë me Bashkësitë fetare të Kosovës, organizoi një takim treditor në rajonin e Prizrenit, për një grup të të rinjve që përfaqësojnë komunitetet e ndryshme fetare, duke përfshirë kështu edhe përfaqësuesit e Bashkësisë Islame, Kishës Ortodokse Serbe, Kishës Katolike si dhe Bashkësisë Hebraike.

Fluksi i refugjatëve sirianë dhe telashet e një dite më parë lidhur me alivanosjen e tre sirianëve në kufirin me Maqedoninë ka shtyrë autoritetet komunale të Hanit të Elezit që të marrin masa të përkohshme pranimi.

Të premten në kohën e faljes së namazit të xhumasë është bërë përurimi i xhamisë së re në fshatin Dardhisht (Krushevc) të Komunës së Obiliqit.

Në Suhodoll të Mitrovicës është vendosur gurthemeli i xhamisë së re, e cila ka nisur të ndërtohet.

Në Prizren ka ndodhur një shembull i humanitetit dhe i tolerancës ndërfetare, deri në sakrificë.

Në këtë muaj të Kur'anit, në oborrin e Xhamisë së Vjetër në Podujevë është vendosur një Kur'an Madhështor, përmes së cilit do të përçohen fjalët e Allahut xh.sh. dhe të Muhammedit a.s...

Të martën është hapur Panairi i 17-të i Librit në Prishtinë, ku po marrin pjesë botues nga Kosova, Shqipëria, Maqedonia.

Për herë të parë pas luftës së fundit në Republikën e Kosovës, Bashkësitë fetare të Komunës së Gjilanit në mënyrë vullnetare kanë arritën të tubohen në lojën e futbollit.

Vlerësimi për top 10 shkollat e mesme më të mira në Kosovë është bërë në bazë të suksesit të përgjithshëm të shkollave, suksesit të tyre në garat në mes shkollave tjera dhe kualitetit të mësim dhënies dhe mësim nxënies.

Me organizimin e përbashkët të Agjensionit të Kombeve të Bashkuara kundër dhunës gjinore dhe Bashkësisë Islame të Kosovës, sot në Gjakovë u mbajt tryeza shkencore me temën “Roli i Islamit në parandalimin e dhunës në bazë gjinore”

Botimi në gjuhën shqipe vjen në kohë të duhur si thirrje për njohjen dhe aplikimin e sistemit ekonomik Islamik

Në amfiteatrin e madh të Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës në Prishtinë, nga ora 16:00, nën organizimin e Bashkësisë Islame të Republikës së Kosovës u bë promovimi i kompletit prej 10 librave nga Nexhat Ibrahimi, botuar nga shtëpia botuese “Logos-A”.