Lajme nga Kosova

Bashkësia Islame e Kosovës në vazhdimësi ka këmbëngulur për rindërtimin e xhamisë së rrënuar,afër urës mbi lumin Ibër, në veri të Mitrovicës. Madje, për këtë qëllim ka pasur tri donacione dhe leje ndërtimi nga komuna. Por, e vetmja që ka munguar, ka qenë siguria.

Një serb ka marrë guximin që të hip në minaren e xhamisë në Velekincë të Gjilanit, ku ka demoluar kupolën e saj.

Ditën e diele, gjatë kohës së namazit të ikindisë, një serb nga Pasjani, B.V, i moshës 35-vjeçare ka hipur dhe ka dëmtuar minaren e xhamisë në fshatin Velekincë të Gjilanit.

Përurohet projekti i përbashkët i evidentimit të rasteve të vdekjes në Republikën e Kosovës, si rezultat i bashkëpunimit ndërinstitucional mes Bashkësisë Islame të Kosovës dhe Institucioneve të vendit.

Myftiu i Republikës së Kosovës, Naim ef. Tërnava me bashkëpunëtorë, mori pjesë në përurimin e xhamisë së re të ndërtuar në Restelicë të Dragashit.

Ura kryesore mbi lumin Ibër në Mitrovicë pritet të rivitalizohet në përputhje me Marrëveshjen e Brukselit. E më pas, edhe rindërtimi i Xhamisë së Ibrit në cepin verior të urës kryesore mbi këtë lumë.

Më 17 korrik, në mënyrë solemne u bë inaugurimi i tre projekteve madhore në Këshillin e Bashkësisë Islame në Suharekë, si: renovim i zyrave të KBI të Suharekës, lokaleve afariste dhe ndërtim i xhamisë në fshatin Sallagrazhdë - donacion nga Organizata Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Humanitarian & Charity Est, nga Emiratet e Bashkuara Arabe.

Kryetari i komunës, Agim Bahtiri, ka pritur, me kërkesën e tyre, kryetarin e Bashkësisë Islame të Mitrovicës (BI), Mulla Asllan Murati, me bashkëpunëtorë. Temë e vetme e bisedës ishte rindërtimi i Xhamisë së Ibrit, në cepin verior të urës kryesore mbi lumin Ibër, të cilën ekstremistët serbë e kishin shkatërruar tërësisht gjatë luftës së fundit.

Pas takimi mes myftiut të Kosovës, Naim ef.Tërnava dhe ministrit të Diasporës, Valon Murati, është rënë dakord që në të gjitha xhamitë e Kosovës, një pjesë e ligjëratës së xhumasë t’i kushtohet regjistrimit të popullatës shqiptare nga diaspora që arrin në Kosovë për pushimet verore.

Vitin e kaluar, me datë 27 korrik, të dyshuar të panjohur deri më sot, gjatë orëve të natës, pasi i kishin prerë kabllot e kamerave incizuese në Xhaminë e “Lagjes së Trimave”, kishin thyer dyer e kasaforta të metalta dhe kishin vjedhur rreth 400 euro para të besimtarëve, njofton Policia e Kosovës.

Ky është Ramazani i katërt që hoxhë Bajram Murseli, i cili është gjithashtu edhe biznesmen së bashku me vëllezërit e tij shtron iftar për çdo ditë të Ramazanit për 50 persona edhe më shumë.

Nga referendumi i parë në Kosovë, i mbajtur në Dubravë të Suharekës, për ndërtimin e xhamisë në një parcelë tokësore, rezultati ka dalë për ndërtimin e asaj xhamie.

Iftari me qytetarët e Rahovecit u organizuar nga Këshilli i BI në Rahovec.

Banorët e fshatit Dubravë të Suharekës do të jenë qytetarët e parë në Kosovë që dalin në referendum.

Në fshatin Lubovec të Skënderajt u bë përurimi i xhamisë së re - “Haxhi Islam Tahirit”.

Të premten e fundit të majit Sharri ishte më i bukur. Bjeshkëve të Sharrit, tani edhe me një xhami më shumë në fshatin Firajë, iu shtua bukuria edhe më, ndërsa për ta përuruar atë nuk munguan përfaqësuesit kryesorë të Bashkësisë Islame nga Ferizaj e Prishtina.

Më 6 maj 2016, pas 4 vitesh punë në restaurimin e saj, në mënyrë solemne u bë rihapja e xhamisë “Jashar Pasha”.

Në një ceremoni rasti, më 23 prill 2016, në fshatin Janjevë të Lipjanit u përurua restaurimi i xhamisë “Murat Bej”, ndërtesës shtesë dhe oborrit të xhamisë, projekt ky i financuar dhe ndërtuar nga Organizata Turke për Zhvillim dhe Rindërtim në Kosovë, “TIKA”.

Gjate kursit për trajnim të trajnerëve të klubeve të xhudos në Kosovë, imami i Këshillit të Bashkësisë Islame të Podujevës me detyrë në Lluzhan, Idriz Mehmeti , është certifikuar si trajner i xhudo-s, nga Komiteti Olimpik botërorë.

Në amfiteatrin e Medresesë së Gjilanit të martën më 01.03.2016 u mbajt Edicioni i dytë i Konferencës Akademike për Etikë “ KAE 2” organizuar nga koordinatori i medresesë së Gjilanit Mr.Arben Neziri dhe Këshilli i nxënësve të Medresesë, kryesuar nga nxënësi Gentrit Mehmeti.