Mbahet Konferenca ndërkombëtare për paqe dhe solidaritet në Paris

Imamët, rabinët dhe peshkopët janë mbledhur në Paris për të filluar në një epokë të re të diskutimit fetar

Dialogu ndërfetar mund të "luftojë kundër paragjykimeve" dhe t'i hap rrugën besimit dhe mirëkuptimit të ndërsjellë midis njerëzve , thanë udhëheqësit fetarë në tubimin e madh në Paris .
Drejtuesit myslimanë, të krishterë dhe hebrenj nga e gjithë bota u mblodhën në Konferencën Ndërkombëtare të Parisit për Paqen dhe Solidaritetin për të diskutuar se çfarë mund të bënin për të zgjidhur konfliktin dhe dallimet në Evropë dhe Lindjen e Mesme.
"Feja është një faktor jetik në procesin e paqes ... pra dialogu fetar rëndësia është i rëndësishëm", tha Emmanuel Adamakis, kryetar i Asamblesë së Peshkopëve Ortodoksë të Francës.
Myftiu i Madh i Libanit Sheiku Abdul Latif Derian tha se dialogu midis grupeve fetare duhet të bazohet në miqësi. Ai dha si shembull "Kartën e Mekës , të nënshkruar nga ulematë myslimane që i përkasin disa vendeve të botës, por edhe me Papën dhe Kryeimamin e Al Azharit ".
“Dialogu është themelore. Solidariteti mund të ndërtohet vetëm përmes këtij dialogu, dhe nëse kjo nuk bëhet, ne nuk do të jemi në gjendje të arrijmë paqen, ”tha ai.
Ai u bëri thirrje të gjithë liderëve që të bashkohen.
"Kurani i Shenjtë na thërret të pranojmë tjetrin në të gjitha dallimet e tij," tha ai.
Tema e migracionit dhe integrimit mysliman në Perëndim shpesh abuzohet nga grupe të ekstremit të djathtë, por udhëheqësit islamë thanë se muslimanët i përkisnin Evropës.
"Ne pohojmë se të gjithë muslimanët në Evropë duhet të pranojnë kulturën dhe ligjet e vendeve ku jetojnë," tha Mohamed Al Issa, Sekretari i Përgjithshëm i Ligës së Botës Islame.
Ai tha se çdo musliman që kundërshton ligjet dhe kushtetutën e një vendi ku jeton "nuk përfaqëson Islamin, por vetëm veten dhe fanatizmin e tij".
Al Issa u bëri thirrje pakicave etnike dhe fetare në Francë që "të rrisin kontributin e tyre për forcimin e familjes franceze dhe integrimit kombëtar. Vendi i tyre, Franca, e meriton këtë. ”
Ghaleb Bencheikh, president i Fondacionit të Islamit në Francë, u tha gazetarëve se Konferenca Ndërkombëtare e Parisit për Paqen dhe Solidaritetin shënoi "fillimin e një epoke të re".
Kohët e fundit Franca ka përjetuar një ngritje të krimeve të urrejtjes islamofobike dhe antisemite .
Rabini Haim Korsia u tha pjesëmarrësve në mbledhjen e Parisit se Franca pa një komunitet hebre nuk mund të quhet aspak Francë.
Duke kujtuar një varg nga Tevrati, Rabbi Korsia tha: "Shtëpia ime do të jetë një shtëpi lutjeje për të gjithë popujt".


Na ndiqni

Lexoni lajmet më të fundit nga rrjetet tona sociale!

Video

Dersi i xhumasë - Ligjeruës Myftiu Naim ef. Tërnava, Tema: Punët e hajrit