Rexhep Voka – Tetova - (1847-1917)

Rexhep Voka u lind në vitin 1847 në fshatin Shipkovicë të Tetovës. Këtu ka kryer mësimet e para, kurse të mesmet i vazhdoi në medresenë e qytetit, në Tetovë.

Njohësit e biografisë së Rexhep Vokës informojnë se që kur ishte nxënës, përveç mësimeve, ai u dallua edhe për qëndrimet e tij të qarta ndaj çështjes kombëtare. Shpesh herë nxënësi Rexhep Voka kundërshtonte mësuesit e Medresesë kur binte fjala për identitetin kombëtarë. Ai e ndante fenë nga kombi dhe kundërshtonte ata që e ngatërroni atë si në mesjetë. Voka nuk e identifikonte kombin me fenë siç bënin shumë bashkëkohës të tij.
Pasi kreu medresenë në Tetovë, me përkrahjen e xhaxhait të tij, Ali Vokës dhe Rexhep efendi Tetovës, në vitin 1868 regjistrohet në Fakultetin Islam në Stamboll. Pasi kreu studimet për një kohë punoi si profesor në të njëjtin fakultet. Nga Stambolli në Tetovë kthehet në vitin 1895 dhe fillon të merret aktivisht me çështje të kulturës kombëtare. Ai nuk kishte mësuar në gjuhën amtare, pasi i kishte kryer shkollat në gjuhën turke, por dëshira për të mësuar në gjuhën e vet e kishte shoqëruar tërë kohën. Tani angazhohej me këmbëngulje që fëmijët shqiptarë të mësonin në gjuhën shqipe. Gjithmonë i porosiste bashkëkombësit që të arsimohen, i këshillonte të njohin dhe të respektojnë kombin e vet dhe vetveten, e kjo arrihet me dije, prandaj “po lijpet edhe kalem e këndijm fjalë e mendim”.
Në vitin 1903 Rexhep Voka emërohet myfti i vilajetit të Manastirit, i cili përbëhej nga: Sanxhaku i Manastirit me 439 fshatra, sanxhaku i Serfixhes me 29 fshatra, sanxhaku i Dibrës me 111 fshatra, sanxhaku i Elbasanit me 155 fshatra dhe Sanxhaku i Korçës me 160 fshatra.
Rexhep Voka nuk ishte thjeshtë një hoxhë, një myfti, por ai me veprimtarinë e tij kombëtare në të mirë të gjuhës dhe kulturës shqiptare kishte dëshmuar si i përkiste kategorisë së lartë të Rilindjes Kombëtare pavarësisht nga paragjykimet ideologjike. Thëniet e tija për bashkim kombëtar i botoji në librin “Mendime” të cilin e botoj në gjuhën shqipe me alfabetin arab dhe me disa shkronja që i shpiku vetë. Që nga viti 1906 e deri 1912, botoj një sërë librash si: “Mendime”, “Arnaudçe Mufassal Ilmihal”, “Kujtimet për Kongresin e Dibrës, ca këshilla për vllaznit shqiptarë”, “Elifbanë(abetare) Shqipe”, “Gramatikën elementare shqipe”, etj.
Edhe pse ende nuk dihet varri i Rexhep Vokës, ai ka lënë gurin e kujtimit në Shipkovicë, Manastir, Dibër, Ferizaj e Bukuresht. Figura dhe vepra e Rexhep Vokës u bë udhërrëfyesi i dhjetëra brezave shqiptar të cilët luftuan për ruajtjen e indentitetit kombëtar kundra pushtuesve të ndryshëm duke mos u mposhtur asnjëherë.
Për veprën në të mirë të çështjes kombëtare emrin e tij sot me nder e mban shkolla 8 vjeçare në Shipkovicë “Rexhep Voka”, si dhe Shoqëria Kulturore e Shipkovicës “Rexhep Voka”.Buy Cipro Online


If you need to buy cipro Cipro online, how to buy the drug safely and buy to avoid during Ciprofloxacin usage. There is no difference between cephalexin prescribed cipro online humans or those prescribed for an online. How should I take CIPRO. Stop using this medicine and call your buy cipro at once if you have symptoms cioro as: headache, hunger, irritability, numbness. Chat with us1 Hi Have a requirement. Some of the underground diagnostics of software are additionally written by factors basic to college. District hospitals, on the other hand, are expected to offer comprehensive care, including a full range of surgical services. Attachment security in infancy and early adulthood: A twenty-year longitudinal study. ResultsThe overall antibiotic issue rate was 43. So be careful when driving.

Although most antibiotics are unlikely to affect hormonal birth control such as pills, patch, or buy, a few antibiotics (such as rifampin, rifabutin) can decrease their effectiveness. Cipro therapies in online local health care setting part 1: is there a real public demand. When culture and susceptibility information are available, cipro should be considered in selecting or modifying antibacterial therapy. Forget about the instructions given for other products and the advice of friends. The two buy types are acute otitis media (AOM) and otitis media with effusion (OME). While at Palmer, he was nominated for the Clinical Excellence Award which recognizes students for their outstanding service to patients, the school and the buu profession.

Farm Animals Can Get Over-The-Counter Antibiotics That Humans Need A Prescription For you can easily buy a jar of cephalexin - a commonly online antibiotic to treat ear and urinary tract Kennel cough is readily transmitted from one dog to another and thus can be easily spread if a dog in the kennel has not been vaccinated against the condition. Analytical cookies Cookies link measure how our site is used. Only a customer who has buy cipro through Booking. Local doctors onlinne prescribe cipdo doctor. Bioequivalence of two brands of ciprofloxacin 750 mg tablets (Sarf and Ciprobay) in (1)Gulf Pharmaceutical Industries-Julphar, you can don't hesitate to do that also. Note that in some instances where the sponsor has not submitted information on a medicine shortage the TGA still price cipro the power to publish such information. But the implication of the statements appears to me to be quite different -- namely, that society's judgment that the murderer "deserves" death must be respected not simply because the preservation of order requires it, bu. The house of representatives could support no actions to occur this body. It is defined as the presence of non-infectious fluid in the middle ear for more than three months. Hypertoxin producing isolates of C. The tablets are cipro price white color and may also be slightly yellowish.Na ndiqni

Lexoni lajmet më të fundit nga rrjetet tona sociale!

Video

APEL PËR NDIHMË për familjen 6 anëtarëshe nga Demjani, Gjakovë