Hafiz Emin Cangonji (1880-1952) ishte nip i Haxhi Mulla Cangonjit dhe biri i Musa Cangonjit një nga familjet edhe fetare e patriotike, por edhe intelektual dhe e kamur të Devollit.

Haxhi Mulla Cangonji u largua në Korçë dhe lindi tre djem, kurse Hafiz Emin Cangonji ishte nipi i tij. Hafiz Emini ka lindur në fshatin Cangonj në vitin 1880 dhe është arsimuar në shkollat e Korçës, por aftësitë e tij nuk ishin të pakta dhe ishte mjeshtër në përpunime të veçanta dhe punoj Hafiz, si edhe myezin i Xhamisë së Iljaz Bej Mirahorit në Korçë deri me 1920 dhe mbas shkoi në Stamboll. Ai u kthye në atdhe me 1924 dhe mbas shkoj në Tiranë me 1930, ku do të qëndrojë deri në vitet e fundit të jetës dhe ndërron jetë në moshën 72 vjeçare me 1952.

Hafiz Emini prodhoi pullën e parë shqiptare

19 mars 1914 u prodhua dhe u qarkullua në Korçë pulla “Emisioni i përkohshëm i Komisionit të Kontrollit”. Kjo ishte një pullë vulë, e cila mund të aplikohej drejtpërdrejt mbi zarf, ose mund të vendosej mbi letër të hollë dhe më pas pritej e ngjitej mbi zarf. Ngjarjet historike që i paraprinë ishin: Njohja e Pavarësisë së Shqipërisë nga Fuqitë e Mëdha nëpërmjet Konferencës së Ambasadorëve në Londër më 29 korrik 1913 çoi në vendimin që administrata greke duhej të largohej nga Korça brenda datës 3 mars 1914.
Vendin e saj duhet ta zinte xhandarmëria shqiptare e asistuar nga gjenerali holandez Xhiraldi. U krijua dhe një “Këshillë Qeveritare” në përbërjen e së cilës kishte njerëz me veprimtari atdhetare të spikatur. Organizimi i sektorëve të tjerë të jetës në qytet ishte kompetencë e ushtarakëve të tjerë holandezë, kapitenit Dorman dhe majorit Volenhoven. Ky i fundit me zëvendësprefektin Abdyl Ypi u përpoqën të ndreqin boshllëkun, që krijoi largimi i grekëve së bashku me materialin postar.
Zgjidhja ishte përgatitja e një vule dore në ndihmë të shërbimit postar. Ajo u krijua nga mjeshtri Hafëz Emin Cangonji dhe përbëhej nga tre katrorë brenda njëri-tjetrit. Në qendër të pullës ishte shqiponja dykrenare dhe rreth e rrotull saj shkruhej “COMMISSION DE CONTROIE PROVISOIRE KORÇA”. Gabim gjuhësor tek fjala CONTROIE, duhej shkruar CONTROLE. Pulla vulë ka dy ngjyra vjollcë dhe të zezë. Pas saj u krijuan dhe dy vula metalike me shënimin “10 PARA 10” dhe “25 PARA 25”, të cilat do shërbenin për korespondencën e brendshme që kushtonte 20 para dhe për atë jashtë vendit 50 para.

Sadedin Gubetini


Na ndiqni

Lexoni lajmet më të fundit nga rrjetet tona sociale!

Video

APEL PËR NDIHMË për familjen 6 anëtarëshe nga Demjani, Gjakovë