Në Izrael gjendet një koleksioni i vlefshëm i monedhave të hershme islame

Arkeologët izraelitë njoftuan për zbulimin e një koleksioni të vlefshëm të monedhave të hershme islame të gjetura gjatë gërmimeve të fundit pranë qytetit qendror Yavna.
Koleksioni i 425 monedhave të arta, që datojnë nga periudha abaside rreth 1.100 vjet më parë, ishte një zbulim "jashtëzakonisht i rrallë", thanë arkeologët e Antikitetit në Izrael, Liat Nadav-Ziv dhe Elie Haddad në një deklaratë të përbashkët.
Pamja, e cila u zbulua nga vullnetarët e të rinjve, gjithashtu përfshinte qindra prerje më të vogla nga monedha ari që do të kishin shërbyer si emërtime më të vogla.
Robert Kool, ekspert i monedhave në autoritetin e antikitetit, tha se analiza fillestare tregon se monedhat datojnë nga fundi i shekullit të 9-të, duke konsideruar epokën e artë të Kalifatit Abasid që kontrollonte pjesën më të madhe të Lindjes së Afërt dhe Afrikës së Veriut.
Zbulimi ishte ndër arkat më të mëdha të monedhave antike të gjetura në Izrael.
Në vitin 2015, zhytësit amatorë gjetën rreth 2.000 monedha ari në brigjet e qytetit antik të Cezaresë, që daton nga periudha e Fatimidëve në shekujt 10 dhe 11.
"Shpresojmë që studimi të na tregojë më shumë rreth një periudhe për të cilën ne ende dimë shumë pak," tha Kool


Na ndiqni

Lexoni lajmet më të fundit nga rrjetet tona sociale!

Video

Pjesë nga fjalimi i Myftiut të Kosovës, Naim ef. Tërnava për luftën e UÇK-së