Xhamia e Madhe e Mekës është e pajisur me 15 pajisje shpëtimi për urgjencat kardiake

Defibrilatorët e jashtëm automatik (AED) janë bërë pjesë vitale e objekteve mjekësore të cilat përdoren në Xhaminë e Madhe në Meke për shpëtimin e jetës në raste urgjente, veçanërisht kur një person përjeton një arrest kardiak të papritur.
Përparimet e autoriteteve saudite në Xhaminë e Madhe synojnë të shpëtojnë jetën e pelegrinëve.
Vendi më i shenjtë në Islam, Xhamia e Madhe në Mekë ka marrë masa sigurie për besimtarët që përballen me arrest kardiak të papritur. Autoritetet kanë instaluar 15 defibrilatorë të jashtëm të automatizuar (AED).
Defibrilatorët e jashtëm të automatizuar janë të lëvizshëm dhe kanë dëshmuar të jenë një komponent që shpëton jetën. AED mund të dërgojnë një goditje të vogël elektrike në zemër për të rivendosur rrahjet e saj normale.
Pajisjet portative nuk kërkojnë ndonjë trajnim mjekësor dhe janë të dizajnuara për funksionim të lehtë për përdoruesit.
Të pozicionuar në mënyrë strategjike në të gjithë Xhaminë e Madhe, të frekuentuara nga miliona muslimanë çdo vit për lutjet dhe pelegrinazhin e Umres dhe Haxhit, AED kanë luajtur rol kyç në zgjidhjen e 19 incidenteve kardiake vitin e kaluar.
Në përputhje me angazhimin e autoriteteve saudite për sigurinë dhe komoditetin e vizitorëve, AED-të janë të vendosura në vende kyçe dhe plotësojnë një sërë lehtësish mjekësore të ofruara në Xhaminë e Madhe.
Sipas raporteve të Ministrisë saudit të Haxhit dhe Umres, rreth 13.5 milionë persona kanë kryer Umren vitin e kaluar, që është me të vërtetë një rekord.