Historia e dy motrave franceze që janë dëbuar nga shkolla për shkak të shamisë

Rasti i tyre është ende aktual dhe shumë i njohur në Francë. Ato janë shndërruar në simbol të luftës për të drejtat e njeriut dhe ato fetare, si dhe shembull i forcës dhe kurajos së femrës muslimane.

Edhe pse prindërit e tyre nuk i janë përkushtuar fesë (babai i tyre është hebrej, ndërsa nëna arabe ateiste), këto dy vajza janë dashuruar në fenë Islame.

Si filloi udhëtimi i tyre drejt besimit?

Duke lexuar dhe studiuar për Islamin. Ndryshimi i parë që ato kanë bërë në jetën e tyre ishte ndalimi i mishit të derrit. Pas kësaj, ato e njoftuan babanë e tyre se do të fillojnë ta agjërojnë muajin e Ramazanit. E më pas, ia bënë me dije atij se do të fillojnë t’i falin pesë kohët e namazit, ashtu siç urdhëron Islami. Për të gjitha këto, ato e kishin mbështetjen e babait. Pas kësaj, ato më nuk shkuan më në plazh. Gjatë natës, në vend se t’i vizitojnë baret, ato filluan t’i mësojnë përmendësh suret e Kur'anit. Miqtë e tyre të shkollës dhe të lagjes ishin habitur me ndryshimin e jetës së tyre.Gradualisht, filluan të veshin rroba të gjata, madje edhe në verë. Pas një kohe shumë të shkurtër ato e vendosën shaminë, nuk shoqëroheshin me djemtë e shkollës dhe nuk shkonin në orën e edukatës fizike.

Drejtori i shkollës u tha të zgjedhin: ose ta heqin shaminë, ose do të përjashtohen nga shkolla. Por, për të qenë “më i butë” ai u ofroi një opsion për ta vazhduar shkollimin, nëse i zbulojnë veshët dhe qafën. Alma dhe Lila nuk e pranuar këtë kompromis dhe i hodhën poshtë sugjerimet e drejtorit. Në fund, ato u përjashtuan nga shkolla. Babai i tyre, hebre, e ka mbështetur vendimin e vajzave . "Vajzat e mija vetëm duan të jenë modeste! Unë i mbështes ato dhe jam shumë krenar për to!"

Një nga arsyet pse disa politikanë dhe studiues francezë e mbështesin ndalimin e mbulesës islame është se ajo për ta paraqet simbolin e shtypjes së grave nga ana e burrave.

Hanifa Cherifi, e angazhuar nga Ministria e Arsimit në Francë si ndërmjetës midis qeverisë dhe nxënëseve, thotë se problemi nuk qëndron vetëm tek shamia. "Problemi nuk është vetëm te shamia, por tek të gjitha ato që shamia i tërheq pas veti. Shpesh herë ndodh që një vajzë e re me shami të thotë: "Unë nuk mund të marr pjesë në orën e edukatës fizike sepse nuk dua të veshi rroba të shkurtra dhe kostume fitnesi. Ajo mund të thotë se nuk dëshiron të shoqërohet me meshkuj. Pra, vajza me shami i miraton të gjitha ndalimet që i kërkon besimi i saj."

Përgjigja e Alma Lévy-Omarit pas gjithë kësaj ishte: "Nëse ju doni t’i mbroni të drejtat e një femre të shtypur, mos e bëni duke ia mohuar të drejtat femrës tjetër." Sot, me qindra vajza, jo vetëm në Francë, përballen me të njëjtat dilema: ose ta heqin shaminë, dhe t’i vazhdojnë studimet, ose t’i braktisin studimet dhe të përballen me poshtërimin.”


Na ndiqni

Lexoni lajmet më të fundit nga rrjetet tona sociale!

Video

APEL PËR NDIHMË për familjen 6 anëtarëshe nga Demjani, Gjakovë