Kuriozitete

RBTH paraqethttp://www.islamgjakova.net/crop.php galerinë e dhjetë xhamive më unike ruse, nga Moska deri në qytetin më verior në botë.

Quhet Qabe dhe është një godinë katrore rreth së cilës përsillen çdo çast të ekzistencës së kësaj bote me dhjetra e qindra besimtarë, të atyshëm ose si pelegrinë të ardhur nga anekënd botës. Aty nuk del apo hyn kush, dhe kjo e bën atë grishëse të kuriozitetit njerëzor për atë se çfarë ka brenda.

Pjerrtësia e minares së xhamisë në Elazig të Turqisë, e ndërtuar në shekullin XI tërheq vëmendjen e turistëve të cilët e krahasojnë atë me Kullën e pjerrët të Pizës në Itali.

Muhamed Meshiqi është një 32-vjeçar nga Tuzlla, Bosnjë e Hercegovinë, i cili flet plotë 56 gjuhë të botës.

Xhamia më e madhe e muslimanëve në Spanjë (Xhamia e Madhe), gjendet në Kordoba.

Gjatë garave kuranore në Indonezi një hafiz i vogël gjatë leximit filloi të qajë.

Ai filloi të lexoj rrjedhshëm, por në fund të ajetit u ndal dhe filloi të qajë, por jo për shkak se nuk iu kujtuan ajetet.

Një nga gjyqtarët e lexoi fillimin e sures Xhuma, ajeti i pestë, dhe djaloshi vazhdoi të lexoj. Kur erdhi në pjesën e fundit të ajetit të tetë, ai u ndal. Në të vërtetë, para se të ndalet, ai u përpoq t’i kontrolloj emocionet dhe pastaj filloi të qajë derisa e lexonte pjesën e ajtit ku thuhet:

... e mandej do të silleni te Ai që e di të padukshmen dhe të dukshmen ...

Qajti aq gjatë, sa që edhe njëri nga gjyqtarët gjithashtu filloi të qajë. Pas pak kohe, hafizi e mori veten dhe e përfundoi ajetin:

“Thuaj: “S'ka dyshim se vdekja prej së cilës po ikni, ka për t'ju zënë, e mandej do të silleni te Ai që e di të padukshmen dhe të dukshmen, dhe atëherë Ai do t'ju njoftojë me atë që keni punuar”.

Siç duket, hafizi i vogël nga Indonezia, jo vetëm se e ka memorizuar Kur'anin, por ai gjithashtu e kupton edhe përmbajtjen e tij dhe mediton për të, kështu që kur e lexoi ajetin i cili e përshkruan vdekjen dhe çfarë ndodh pas saj, ai nuk mundi t’i përmbaj lotët.

Xhamia e Romës (Moschea di Roma) është xhamia më e madhe jashtë Botës Islame.

Shejh Hamid Mustafa al-Khouli ka lindur në një fshat në rrethin Beheira, në Egjipt.

Data pesë gusht është shumë e rëndësishme për një familje nga Breckon në Wales, pasi tre gjenerata meshkujsh kanë lindur në të njëjtën ditë.

Tetë vite punë i janë nevojitur kaligrafit sirian Mahir el-Hudarijut të punoj kopjen e parë të Mushafit, harfet e të cilit janë të qëndisura me fije ari, dhe katër vite për qëndisjen dhe regullimin e kopertinës së Mushafit.

Refugjati sirian në Gjermani ka bërë një veprim që duhet të jetë shembull për të gjithë njerëzit pasi veprimi i tij i ka lënë të habitur edhe autoritetet gjermane.

Xhamia 110 vjeçare në fshatin Tuzlagözü të qytezës Zara në Sivas, çudit vizitorët me praninë e dy minareve të ndërtuara në kohë dhe vende të ndryshme, raporton Anadolu.

Në xhaminë Sivasi Hatun në vendin Develi, jo shumë larg qytetit qendror turk Kayser, gjenden tespihët me 1.111 kokrra, por ajo që e bën të veçantë është se janë bërë para më shumë se 700 viteve, raporton Anadolu Agency.

Edhe pse sot është imam në xhaminë e madhe të Zagrebit dhe njihet si një ndër hafizat me zërin më të bukur në Evropë dhe botë, ai krenari dhe pa komplekse flet për vendlindjen e tij Likovën, fshatin ku i bëri hapat e parë të mësimit të Kuranit. Bëhet fjalë për hafiz Aziz Halilin, njërin ndër hoxhallarët më të njohur në Ballkan.

Studiuesit anglezë çmontuan njërën minare, por nuk arritën që ta zbulojnë misterin, as që ta kthjnë në vend.

Për nënën 23-vjeçare ishte habi dhe tronditje e madhe kur e kuptoi se po priste trinjakë. Por, habia më e madhe për të ishte fakti se ata ishin identikë.

Edhe pse asnjëri nga ne nuk dëshiron të shohë rrjeta merimange në tavan, dhe në heqjen e tyre nuk kërkohet mund i madh, në shumë eksperimente është vërtetuar se këto rrjeta janë shumë të forta.

Në Malajzi ka lindur një fëmijë dhe ka një emër shqiptar.

Huseyin Balter nga qyteti Sanliurfa në jug të Turqisë, i cili nga bashkëqytetarët njihet si “miku i maceve” që 15 vite kujdeset për më shumë se 100 mace të qytetit duke ushqyer ato.

Vajza në mes quhet Merjem Bektash - ajo është hafizi i gjashtë – anëtare e familjes së Fadil Bektashit (majtas). Nëna e saj Xhemile (në foton e dytë pas dy motrave), vëllai Ahmed (djathtas), dhe dy motrat e saj - të gjithë e kanë mësuar Kur'anin përmendësh - të gjithë janë hafizë.