Personalitete

"Të humbësh një ditë s'është gjë. Të mos humbësh kot ditët e jetës - është mençuri."

Në rrjedhën e ngjarjeve që përcaktojnë fatin e këtyre vendeve gjatë historisë, pa dyshim, gjejnë vend të merituar edhe ulemaja shqiptare nga territori i Tetovës që është pjesë e kontributit e të lavdisë shqiptare.

Një personalitet madhor shqiptar i mesjetës

(1909-1992), një jetë në shërbim të fesë dhe popullit

Hafiz Ymer Shemsedini – mësues i gjuhës shqipe, i Islamit dhe i atdhetarizmit në Kosovë e më gjerë

Ibrahim Repishti është një personalitet i shquar i jetës qytetare, politike, shoqërore e fetare në Shkodër.

Hafiz Bajram ef. Agani, nismëtar dhe projektues i riorganizimit të Bashkësisë Islame të Kosovës pas Luftës së Dytë Botërore (1947-1951)

Imami që shërbeu shembull për të tjerët

Mësues i popullit (1993)

Drejtor i parë i shkollës shtetërore të Parrucës
(1913-1925)

Hafiz Qamil Sulejman Luniku, figurë e shquar fetare e Elbasanit, Myfti dhe imam i persekutuar nga regjimi komunist.

I dekoruar me medaljen “Pishtar i Demokracisë”, 1995

Në radhën e gjatë të myderrizëve të shquar të Pejës, që jetuan e vepruan në shekullin XX dhe që lanë gjurmë jo vetëm në vendlindjen e tyre, por edhe më gjerë, pa dyshim se bën pjesë edhe hoxha, alimi e myderrizi Musa ef, Gashi.

Sa të jem gjallë do të përpiqem për dituri, për atdhe, për bardhësinë e vendit tonë.

Kryetari i parë i Bashkisë Tiranë (1912), themelues i “Shtëpisë së fëmijës”, Tiranë

Salih Ferhat Hoxha u lind më 18 maj 1917 në një familje me tradita fetare, në katundin Tomin, pranë qytetit Peshkopi, të prefekturës Dibër.

U lind në Prizren në vitin 1888. Rrjedh nga një familje fetare islame me prejardhje nga Turqia. Mirëpo edhe pas largimit të Perandorisë Osmane nga trojet shqiptare kjo familje vendosi që të qëndronte në Prizren.

U lind në Prizren në vitin 1883. Ishte djali i Galib agës dhe Fatime hanmit.

Hafiz Qamil Tresi- tetovari që lidhi emrin e tij me Shkodrën
(Hafizi kishte shoqëri të mirë me hoxhallarët e Shkodrës)

U lind në vitin 1910, nga babai i tij Ymer, kurse nëna Gjylnaze. Ka kryer medresenë në Prizren së bashku me hafiz Safet ef. Bashën.

U lind në Prizren në vitin 1919, mektebin e kreu pranë xhamisë së Emin Pashës, pastaj vazhdoi mësimin e hifzit të Kur’anit tek hafiz Beqir Kajserliu, i cili ishte edhe imam i xhamisë së Emin Pashës. Hifzin e kreu për 3vjet në vitin 1937, në moshën 18 vjeçare.

Video

Program fetar dedikuar ardhjes së Muhamedit a.s. si mëshirë për botën

Na ndiqni

Lexoni lajmet më të fundit nga rrjetet tona sociale!