Bota Islame

1. Sipas të dhënave statistikore nga viti 2008 në Turqi kanë ekzistuar 79.000 xhami.

Vanatua është një shtet i vogël në Oqeanin Paqësorë, me peizazhe të bukura, por me ekonomi të varfër.
Jeta në këtë vend është modeste. Ekonomia kryesisht bazohet në bujqësinë, derisa banorët varen nga kultivimi i frutave dhe perimeve në arat e tyre.
Megjithatë, me këtë jetë të varfër dhe modeste, banorët e Vanatuas në vitin 2010 janë shpallur si njerëzit më të lumtur në botë.
Edhe pse Vanatua ndodhët në pjesën tjetër të globit, dhe feja zyrtare është krishterimi dhe besime tjera pagane, edhe këtu jetojnë një numër i konsiderueshëm i muslimanëve.

Më poshtë mund të shihni një vidoincizim me muslimanët e Vanatuas

Nuk është krishterimi religjion i cili ka rritje më të shpejtë në Amerikë, por e kundërta

Rrënjët e Islamit në Indonezi datojnë që nga Pejgamberi Muhamed a.s., por ka një histori shumë interesante për mënyrën se si Islami erdhi në këtë vend dhe si është përhapur.

Numri i përgjithshëm i banorëve në Kolumbi është afërsisht 44 milionë, kurse numri i përgjithshëm i myslimanëve në këtë shtet është afërsisht 80.000.

Numri i myslimanëve në ish Bashkimin Sovjetik është rreth 80 milion. Megjithatë numrin e tyre të madh është e qartë se bota e jashtme nuk di shume gjera për ata.

Marrëdhëniet ndërmjet Koresë së Jugut dhe Koresë së Veriut janë temë e vazhdueshme e mediave botërore.

Gjykuar nga deklaratat e personave që nga kisha romano katolike kaluan në kisha tjera apo komunitete tjera fetare, dhe priftërinjve e besimtarëve që kanë "hequr dorë" nga katolicizmi, numri i besimtarëve që e braktisin kishën katolike në Kroaci dhe konvertohen në Islam është gjithnjë e më i madh!

Xhami Ar-Rahman, e cila u hap në vitin 1975 është vend adhurimi më i vjetër muslimanë në Orlando. Por, me kalimin e kohës struktura e anëtarëve ka ndryshuar, sot numri në rritje i latinoamerikanëve, siç është Jezus Marti, po bëhen anëtarë të rinj të xhematit.

Ata të cilët dëshirojnë të kuptojnë se si jetojnë myslimanët në Rusi, është mirë që të premten pasdite të shkojnë në xhaminë më të madhe në Moskë.

Regjioni i Afrikës perëndimore sot përbëhet prej 18 shteteve të pavarura, në 12 prej tyre muslimanët janë shumicë absolute (Mauritanija dhe Sahara perëndimore -- 100%, Senegali 94%, Mali dhe Gambija 90%, Guineja ? 85%, Nigeri ? 80%, Siera Leone ? 60%, Nigeria ? 50%, Burkina Faso- 50%, Guineja-Bisau ? 45%. N ë Kamerun, Benin, Togo dhe Liberi jetojnë rreth 20 % musliman, ndërsa në Gabon dhe Ganë më pak se 10%.

Prej 48.000.000 banorëve sa ka Burma (emri i ri Myanmar) 15% prej tyre janë musliman. Ndërsa shumica tjetër e popullatës janë budistë. Muslimanët jetojnë në zonën e cila quhet Arakan.

Islami në Australi u përhap në shekullin e 19, kur 1800 malajzian-kërkues të margaritarëve, të cilët të gjithë ishin muslimanë, u detyruan që në Bregdetin australian të punojnë.

Periudha para vitit 1900

Gjatë hulumtimeve nëpër botën muslimane shpeshherë ndeshemi me imazhe jo të mira. Kur shikojmë Palestinën, Afganistanin, Irakun dhe Çeçeninë, atë që mund ta shohim është gjendja e mjerueshme e Ummetit.

Pak më shumë se gjysma e popullsisë janë latvias. Fetë kryesore janë Luteranizmi, Katolicizmi dhe Ortodoksizmi rus.

Republika e Lituanisë pavarësinë e ka arritur në mars të vitit 1990. Ky vend ndodhet në Evropën lindore, kryeqyteti i të cilit është Vilnius, kufizohet me Detin Baltik, midis Latvias dhe Rusisë.

Duke krahasuar me vendet tjera të botës, në Japoni islami ka depërtuar në kohët e fundit. Nuk ekzistojnë argumente të qarta për atë se islami në Japoni erdhi me anë të çfarëdo lloj propagande, përveç atyre rasteve individuale ku japonezët individualisht kontaktuan me muslimanët e vendeve tjera, por jo para vitit 1868

Australia konsiderohet njëra prej vendeve më të suksesshme në Botë për sa i përket traditave dhe zakoneve të ndryshme shoqërore. Është vend demokratik dhe është i ndërtuar në bazë të normave ligjore. Ka ekonominë e çiltër dhe njerëzit janë të lirë në të.

Video

Pjesë nga fjalimi i Myftiut të Kosovës, Naim ef. Tërnava për luftën e UÇK-së

Na ndiqni

Lexoni lajmet më të fundit nga rrjetet tona sociale!